Bas Broekhuizen

Wifi

2004-04-02 | de Volkskrant

De lente hangt in de lucht, het witbier schuimt op de terassen en Martin Bril werkt aan een stuk over rokjesdag, de dag waarop ‘als bij toverslag de straten ineens zijn gevuld met blote benen’. Dus laptop onder de arm en op naar het park. Lekker mobiel internetten. Eerst even kijken op de kakelverse website voor het vinden van hotspots. Nee, niet de plaatsen met de meeste rokjes, maar de locaties waar draadloos internet beschikbaar is via wifi.

Het idee achter wifi (geen ‘wiefie’ maar ‘waifai’, als in hifi) is even eenvoudig als geniaal. Door radiogolven te gebruiken in plaats van kabels worden internetverbindingen razendsnel en nog draadloos ook. Enige voorwaarde: de computer moet in de buurt zijn van een wifi-antenne. En die bevinden zich dus op zogeheten hotspots.

Wifi is hip. Caf├ęs, strandtenten en hotels die mee willen tellen, beschikken over een hotspot. Wifi is voor idealisten, zoals die van GaatDraadloos die streven naar een vrij toegankelijk, draadloos netwerk in heel Nederland, te beginnen in Rotterdam. En wifi is er om geld mee te verdienen, bijvoorbeeld door provider HubHop, die begin dit jaar werd overgenomen door KPN.

De vraag is of KPN geen kat in de zak heeft gekocht. Volgens Planet Internet loopt de exploitatie van wifi slecht. Dodelijker is een stuk op Netkwesties. Daar worden hotspots vergeleken met greenpoints, de plaatsen waar je kon bellen met de eerste mobiele telefoon van KPN – de jammerlijk mislukte kermit.