Bas Broekhuizen

Wiki

2004-03-12 | de Volkskrant

Zijn er nog idealisten in de zaal? Bij de rëunie van provider De Digitale Stad in ieder geval wel. Daar bleek menig pionier van mening dat het wezen van internet is verpest door de commercie. Volgens early adaptors was het web bedoeld voor de onbeperkte uitwisseling van informatie, zonder sturing door overheid of bedrijfsleven. Dat het net zijn bestaan dankt aan het Pentagon en pas aansloeg toen de commercie zich ermee ging bemoeien, wordt voor het gemak vergeten.

Boegbeeld van internet-idealisme is Tim Berners-Lee. De grondlegger van het web ijvert voor een verbeterde versie van zijn uitvinding; intelligente websites die met elkaar communiceren als een digitaal organisme. De contouren van dit semantic web zijn al zichtbaar op weblogs die automatisch informatie delen via bijvoorbeeld RSS en intelligente verbanden leggen middels technieken als trackback. Maar het best vinden de oude oude idealen en nieuwe technieken elkaar in de wiki.

Een wiki is een website waarop bezoekers zelf informatie kunnen toevoegen of aanpassen. Er zijn wiki’s over specifieke onderwerpen en wiki’s die over alles gaan, zoals Wikipedia, een enorme interactieve encyclopedie. Ook journalisten hebben het gemak van de wiki ontdekt. Klakkeloos knippen en plakken wordt echter bestraft. Het grote voordeel van een wiki – doorlopende redactie door een oneindig aantal auteurs – is tegelijk ook het grote nadeel; omdat een eindredactie ontbreekt, bevat de informatie veel fouten.