Bas Broekhuizen

Amsterdam in cijfers

In 2013 raakte ik in gesprek met Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. O+S wilde graag experimenteren met nieuwe manieren om statistieken toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ik gaf een presentatie over de geschiedenis van datavisualisatie en de nieuwe ontwikkelingen in dit zich snel ontwikkelende vakgebied.

Ik was in die tijd zelf aan het experimenteren met d3.js, een JavaScriptbibliotheek ontwikkeld door de Stanford Visualization Group. De ambities van Bureau Onderzoek en Statistiek waren de ideale aanleiding om die experimenten om te zetten in echte projecten. In 2013 en 2014 maakte ik als freelancer voor O+S een aantal interactieve visualisaties.

Het eerste project was een 'dataverhaal' over de ontwikkeling van de Amsterdamse bevolking. Het idee dat je met data nieuwe (journalistieke) verhalen kon vertellen was de jaren daarvoor een centraal onderdeel van mijn onderwijs. Dit project bood de kans daar op wat grotere schaal zelf mee te experimenteren. Hetzelfde gold voor een belangrijke vraag in mijn onderzoek naar interactieve infographics: hoe kun je tekstuele en visuele informatie integreren door middel van interactiviteit? In Amsterdam in cijfers bracht ik mijn theoretische idee├źn daarover in de praktijk. Dat betekende overigens meteen het einde van mijn onderzoek: voortaan wilde ik vooral weer zelf dingen maken in plaats van het werk van anderen te onderzoeken.