Multimediaal gereedschap
Veel software voor het maken van multimediale en interactieve presentaties is op het web te vinden, meestal gratis. De uiteindelijk productie kun je in bijna alle gevallen embedden (inbedden) op je eigen site. Hier onder staat een paar van de meest gebruikte tools beschreven.
Fotoslideshows
Als je een mooie fotoreportage hebt gemaakt, kun je de complete serie aanbieden als een slideshow. Het eenvoudigst is dat te doen via Flickr. Ga naar Flickr.com, maak een account aan en upload je foto’s. Klik daarna rechtsbovenin op ‘Slideshow’ en daarna wederom rechtsbovenin op ‘Share’. Klik onder het kopje ‘Grab the embed HTML’ op ‘Copy tot clipboard. Plak daarna in WordPress de code in je bericht. Zie voor een voorbeeld deze slideshow met foto’s uit Leiden.
Als je niet tevreden bent met de standaard vormgeving van de Flickr slideshow, kun je die een ander jasje geven met behulp van Splashr.com of Slideoo.com. Met Animoto.com kun je zelfs muziek toevoegen.
Audioslideshows
Een audioslideshow is een nieuw journalistiek genre. Je kunt een slideshow zien als radio met plaatjes of video met stilstaand beeld. De audio kan bestaan uit (een combinatie van) voice-over teksten, quotes, muziek en achtergrondgeluiden. Een goede audioslideshow kan een grotere impact hebben dan een video. Mooie voorbeelden zijn One in 8 Million van The New York Times en The Ninth Floor van MediaStorm.
Je zet audioslideshows in een handomdraai in elkaar met Soundslides of airSlider. Voor beide programma’s heb je wel een aparte audio-editor nodig, bijvoorbeeld Audacity. Deze handleiding helpt je op weg.
Video
Wie video wil publiceren op het web kan natuurlijk terecht bij YouTube.com. Naast iedere clip staat een code waarmee je de video op je eigen site kunt embedden (YouTube.nl noemt het ‘insluiten’). Andere sites waar je video’s kunt uploaden en daarna embedden zijn bijvoorbeeld Vimeo.com en Blip.tv. Op Viddix.com kun je je video’s verrijken met andere content. Wil je video meer inzetten om opinie’s te delen? Dat kan op Seesmic.com.
Infographics
Je hoeft niet perse heel goed te kunnen tekenen om gegevens te visualiseren in een infographic. In Google-Docs kan dat heel eenvoudig met Gadgets. Zie deze handleiding met voorbeelden. Voor de gevorderden is er Google Fusion Tables. Ook met Many Eyes en Tableau Public kun je interactieve plaatjes maken op basis van cijfers en teksten. Een woordwolk maken van een tekst gaat het snelst met Wordle.net.
Kaarten
Snel een op maat gemaakte kaart maken kan natuurlijk met Google Maps, maar ook met UMapper.com, Mapbuilder.net of QuikMaps.com. In alle gevallen kun je de kaart makkelijk embedden op je eigen site. (bij Google Mapsvind je deze optie rechtsbovenin onder ‘link’)
Presentaties
Ook een presentatie kan journalistiek zijn. Presentaties gemaakt in Google-Docs kun je embedden door te kiezen voor de optie Publish/Embed. Een presentatie die je hebt gemaakt op je eigen computer, kun je uploaden naar Slideshare.com of SlideRocket.com en daarna embedden.
Meer
Wie complexere, multimediale producties wil maken, kan aan de slag met SproutBuilder.com en Vuvox.com. Nog veel meer voorbeelden van gratis online software vind je hier.