Bas Broekhuizen

Boekenjacht

2003-11-14 | de Volkskrant

Het moet gaan over iemand die op zoek is. Er moeten twee of drie lagen in zitten. En, heel belangrijk, het moet beschikken over een open einde. De manier waaop Johnny en Willie in een hilarische sketch van Jiskefet op zoek gaan naar een boek, zou de inspiratie kunnen zijn voor www.whichbook.net, een website voor wie op zoek is naar een boek, maar geen idee heeft waar te beginnen.

Een beetje grappig, bij voorkeur onvoorspelbaar, een vleugje seks en vooral niet te lang? Vul uw voorkeuren in en klik, klik, klik, Zeugzoenen van Marie Darrieussecq is uw boek. Heeft u het al gelezen? Blader dan eens door Het Parfum van Patrick Suskind, of De slagersjongen van Patrick McCabe. Ideaal voor het invullen van verlanglijstjes voor Sinterklaas.

Wie meer bij de tijd wil lezen, bezoekt allconsuming.net. Deze website gebruikt de nieuwste webtechnieken om bij te houden welke boeken besproken worden in het groeiend aantal weblogs. Per uur, dag, week en maand wordt automatisch een topvijf opgesteld. Naast boeken over het web zelf lezen de bloggers vooral veel over politiek.

Nog leuker is de jacht op boeken in het wild. Op www.wildeboeken.nl zijn locaties te vinden waar iemand een boek te vondeling heeft gelegd. Ga op jacht, vind en lees het boek en geef het opnieuw aan de wildernis prijs. Elk boek is voorzien van een label met een uniek nummer. Op de website is de reis van elk exemplaar te volgen. Wie zei er dat internet zal leiden tot ontlezing?