D-Day
Hij heeft het er duidelijk later bijgeschreven, vlak boven wat verdacht veel lijkt op een afspraak met zijn (schoon)moeder. In de zak agenda van prins Bernhard uit 1944 staat het in kapitalen genoteerd: 6 juni, D-Day.
Volgende week is het zestig jaar geleden dat geallieerde troepen in groten getale sneuvelden op de stranden van NormandiĆ«. Ook die invasie had zijn embedded journalists, al zullen ze toen nog niet zo hebben geheten. Digitaal media-museum Newseum verzamelde een aantal van hun ooggetuigeverslagen. De bijbehorende beelden, gemaakt door ‘s werelds beroemdste oorlogsfotograaf Robert Capa, zijn te vinden op MagnumPhotos.com. De online editie van de Encyclopedia Britannica verzorgt het filmmateriaal.
De zestigste verjaardag van operatie Overlord – de officiĆ«le codenaam van de invasie – wordt in Frankrijk en Engeland uitgebreid herdacht. In Nederland, waar de vierde en de vijfde mei al aan slijtage onderhevig zijn, blijft de aandacht beperkt. Alleen het Museum Watersnood 1953 biedt voor de gelegenheid een unieke historische sensatie. Slechts eenmalig kan het publiek een type caisson bezichtigen dat zowel is gebruikt tijdens Overlord als voor het dichten van de dijken in 1953, ‘volkomen leeg, slechts gevuld met het zand gebruikt bij het afzinken’. De thuisblijvers ruimen gewoon een avondje in voor de onvermijdelijke herhaling van The Longest Day of Saving Private Ryan.