Bas Broekhuizen

Desinformatie

2004-08-28 | de Volkskrant

The Swift Boat Veterans for Truth noemen ze zichzelf, de kwelgeesten van John Kerry. Hoezo gedecoreerde oorlogsheld? Volgens de website van de veteranen is de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap een ordinaire leugenaar, die tijdens zijn Tour of duty enkel uit was op eigenbelang.

Wie weet hebben ze gelijk – op sommige punten rammelt Kerry’s Vietnam-verhaal behoorlijk. Maar de affaire draait inmiddels om een andere vraag. Dat de Swift Vets dicht aanschurken tegen de Republikeinse partij is zonneklaar. Maar gaf president Bush persoonlijk opdracht tot de karaktermoord?

Disinfopedia.org volgt de zaak op de voet. De site brengt organisaties in kaart die op slinkse wijze de publieke opinie proberen te be├»nvloeden. Critici trekken de onpartijdigheid van Disinfopedia in twijfel. Ze wijzen op de linkse politieke signatuur van de initiatiefnemers. Voorstanders brengen daar tegenin dat de site zo objectief is als de bezoeker zelf wil; Disinfopedia is namelijk een wiki, een website waar iedereen zelf informatie kan wijzigen en toevoegen. Dat lokt natuurlijk misbruik uit, maar over het algemeen beschikken wiki’s over een verbazingwekkend groot zelfzuiverend vermogen.

Aanhangers van Kerry zullen naast Disinfopedia ook de Wikiquote op hun lijstje Favorieten hebben staan. De lijst citaten van president Bush biedt voldoende munitie om ieder digitaal dispuut glansrijk te winnen.