Bas Broekhuizen

Flash

2004-06-19 | de Volkskrant

Kunstenaars die zich bewegen op het web doen dat bij voorkeur middels Flash. Dit razend populaire animatieprogramma is als geen ander in staat statische websites tot leven te brengen. Neem 99rooms, een ‘interactieve vernissage’ van vier web-kunstenaars uit Berlijn. Een zwerftocht langs de rafelrand van de stad wordt door subtiele animatie en geluidseffecten tot een vervreemdende ervaring. Of stap in de surrealistische wereld van de Tsjechische ontwerper Jakub Dvorsky, waar boomstronken ruimteschepen zijn en je net zo lang op beestje en bloemetjes blijft klikken tot je rsi hebt.

Ook satire gedijt goed in Flash. Je kunt er remakes van beroemde speelfilms als The Passion of the Christ mee maken. Nog leuker: Titanic en The Exorcist in dertig seconden, nagespeeld door konijntjes. Acteurs met toekomstvisie, zoals Adam Sandler, anticiperen op deze trend door alvast zelf een alter-ego te creƫren in Flash. En dan hebben we het nog niet eens over de vele spelletjes in de categorieƫn melig, meliger, meligst.

Flash was ook het voorkeursgereedschap van veel deelnemers aan de Volkskrant Webstrijd. De opdracht: maak met typische internettechniek een actuele, humoristische ‘gimmick’ voor de website van de Volkskrant. De winnaar: striptekenaar en illustrator Geza Dirks. Uit de meer dan tachtig inzendingen kozen bezoekers van de site zijn geanimeerde spotprenten als leukste. In de toekomst zal meer van zijn werk te zien zijn op www.volkskrant.nl.