Bas Broekhuizen

Geeks

2004-01-09 | de Volkskrant

Interessante tijden voor de geeks, de liefhebbers van internet, computers en aanverwante zaken. Neem de Apple-adepten, voor wie de keus voor een computer gelijk staat aan de keus voor een lifestyle. Op 24 januari is het twintig jaar geleden dat Apple de Macintosh-computer lanceerde. De liefhebbers fantaseerden al weken over mogelijke nieuwe hebbedingetjes die op de markt zullen verschijnen om dit jubileum luister bij te zetten.

Afgelopen week werden zij op hun wenken bediend met een nieuwe, nog hippere uitvoering van Apple’s iPod. Toeval dat Microsoft net deze week aankondigt te werken aan een concurrent voor de populaire draagbare mp3-speler?

Ook de Linux-fanaten – die andere groep Microsoft-haters – lopen zich warm. Onder het mom ‘Get the facts’ heeft aartsvijand Bill Gates frontaal de aanval ingezet. Advertenties en een speciale website moeten bewijzen dat Windows bij een vergelijking met Linux als beste uit de bus komt. Aanhangers van het gratis besturingssysteem betwisten de resultaten van de ‘onafhankelijke’ onderzoeken, die door Microsoft zijn betaald.

Tot slot stijgt de spanning onder beurshandelaren. Waarschijnlijk in april gaat zoekmachine Google naar de beurs. Schattingen over de waarde van het wonderkind van het web lopen uiteen van 12 tot 25 miljard dollar. Google-watch-sites houden de ontwikkelingen in de gaten. Geen wonder: de beursgang is in handen van zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs, namen die herinneringen oproepen aan Netscape, Yahoo, eBay en andere vlaggenschepen van de dotcomhype.