Bas Broekhuizen

Google Hacks

2004-10-15 | de Volkskrant

Het web haalt soms het beste in mensen boven, maar veel vaker het slechtste. Dat laatste ondervond afgelopen week ook voormalig officier van justitie Joost Tonino. Dat hij een computer vol vertrouwelijk informatie aan de straat zette, was naïef en kan hem verweten worden. Dat zijn e-mail vervolgens gekraakt werd, is naar alle waarschijnlijkheid gewoon domme pecht.

Na alle ophef was Tonino een voor de hand liggend slachtoffer voor script kiddies: puberale techneuten die anno 2004 niet meer aan hun brommer sleutelen maar het internet afstruinen op zoek naar lijsten met bestanden die niet voor het grote publiek bestemd zijn. Weblogs als Neukia.nl – waar de mail van Tonino was te lezen – bestaan bij de gratie van dit soort open dirretjes.

Het vissen van geheime informatie uit openstaande directories is kinderlijk eenvoudig. Belangrijkste gereedschap: zoekmachine Google. Zoeken naar bestanden met de naam ‘passwd.bak’ levert al tientallen lijstjes met wachtwoorden op. Sites als johnny.ihackstuff.com (cache) staan vol met dit soort trucs.

Niet alleen kwaadwillenden bedienen zich van Google Hacks. Het manipuleren van de populaire zoekmachine is voor sommigen vooral een leuk tijdverdrijf. Tara Calishain schreef er een boek over en verzamelt op haar weblog handige, grappige en volstrekt onzinnig hacks. Google blijft ook zelf op zoek naar nieuwe toepassingen. Ze worden uitgetest op labs.google.com. Het hele internet afgezocht en nog steeds geen antwoord op je vraag? Roep de hulp in van een professionele zoeker. Waar? Op answers.google.com natuurlijk.