Virtueel verleden
De toekomst van de geschiedschrijving, zo noemt Discovery Channel het huwelijk van moderne techniek met
aloude iffy-history (hoe
zou de geschiedenis zijn verlopen, als…). Met behulp van origineel beeldmateriaal en
geavanceerde computertechniek reconstrueert het kanaal cruciale historische gebeurtenissen en laat die vervolgens
anders aflopen dan de geschiedenisboeken verhalen.
In een eerste experiment wordt Adolf Hitler virtueel tot leven gewekt. En weer omgebracht, want de kijker is er getuige van hoe de Führer op 20 juli 1944 door zijn officieren van het leven wordt beroofd, een aanslag die in werkelijkheid mislukte.* Het programma wordt zondag uitgezonden onder de noemer Virtual History.
Hitler was zelf ook niet vies van iffy-history, zo blijkt uit een uniek geluidsfragment uit 1942 dat afgelopen week opdook op het web. In de enige bekende opname waarop zijn stem is te horen in een normale conversatie, zegt hij: ‘Als ik Frankrijk in 1939 had veroverd, was de geschiedenis anders verlopen.’
Kunstenaar Christophe Bruno gaat een stap verder. Wat voor kunst zouden historische figuren hebben gemaakt, zo vraagt hij zich af, als ze anno 2004 zouden re�ncarneren als kunstenaar? Hitler zou volgens Bruno wel raad weten met internet en mobiele telefoon. Waarschijnlijk zou hij ze gebruiken om grote mensenmenigten op de been te brengen die simultaan de rechterarm zouden opheffen: de FashMobs.
* UPDATE 25.10.04: Hoe zou de geschiedenis eruit hebben gezien als Hitler in 1944 om het leven was gekomen? Discovery Channel vindt het zeker een interessante vraag. Maar de documentairezender waakt voor virtuele geschiedvervalsing, zo benadrukt een woordvoerder: ‘De techniek die we gebruiken kan leiden tot controverse. Daarom hebben we juist ons uiterste best gedaan de aanslag van Von Stauffenberg zo nauwkeurig mogelijk te reconstrueren. Deze loopt dus niet anders af dan in de geschiedenisboeken; Hitler staat na de explosie gewoon weer op.’ Waarvan akte.