Bas Broekhuizen

Historie en hyperlink

2003-10-03 | de Volkskrant

Hoe moet het toch verder met de multimediale geschiedschrijving? Aanvankelijk leefden bij menig historicus hoge verwachtingen. Vandaag de dag lijkt van dat enthousiasme maar weinig over. The Journal for MultiMedia History is nooit verder gekomen dan nummer 3 en ook de website van The center for history & new media blinkt niet uit in actualiteit: last updated april 2002.

Op het eerste gezicht hebben ook de Nederlandse pioniers de handdoek in de ring gegooid. Van het Postdoctoraal Opleidingsprogramma in de Historische Informatiekunde aan de universiteit van Leiden resteren slechts een handvol 404´s.

Maar gelukkig is er de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica. Bestaat die? Ja, die bestaat en is springlevend. Vorige week werd de eerste VGI Innovatieprijs uitgereikt, een prijs bedoeld voor ‘de meest vernieuwende ICT-toepassing op het terrein van de geschiedenis’. Genomineerd waren onder meer Archeos, een website over archeologie voor leerlingen van 9-12 jaar, vooral bekend vanwege de subsite over de opgraving van een romeins schip in de Leidsche Rijn, en de Cultuurwijzer, een site waar een enorme berg culturele informatie op originele wijze bijeen is gebracht.

Maar de prijs ging naar de Schatkamer van Amsterdam, een tentoonstelling van het Amsterdamse Gemeentearchief waar bezoekers zichzelf kunnen rondleiden met een handcomputertje met daarin teksten, beelden en geluiden bij de voorwerpen in de collectie. Wie geen zin heeft om af te reizen naar de Amsteldijk, bezoekt de tentoonstelling virtueel.

Leuke opsteker natuurlijk, zo´n prijs, maar de vlag gaat pas echt in top, als de Schatkamer ook een World Summit Award voor e-Content and Creativity in de wacht sleept. De nominatie is in ieder geval binnen. En dat is niet niks, want de award is in het leven geroepen door niemand minder dan de president van Oostenrijk, de voorzitter van de Europese Commissie en – niet te vergeten – de president van Senegal. Dat de website van deze club het aanzien niet waard is, vergeven we ze dan maar.

Als het Gemeentearchief wint, treedt het in de voetsporen van twee eerdere Nederlandse initiatieven: de website Bosch Universe en de cd-rom Het Anne Frank Huis. Misschien komt het dus nog wel goed met het huwelijk tussen de historie en de hyperlink. Voorbeelden van geslaagde kinderen zijn welkom.