Bas Broekhuizen

Individu

2003-06-13 | de Volkskrant

‘Yes, we’re all individuals’ roept het volk in koor. ‘I’m not,’ zegt een individu, wiens mond terstond wordt gesnoerd. De schijn van originaliteit is op het web niet minder dan in de klassieke scene uit Monthy Pythons Life of Brian. Wie zijn eigen naam intikt bij Google, kan zomaar tot de ontdekking komen een expert te zijn in Schots volksdansen of het racen met tractoren.

Het ontdekken van een naamgenoot roept vragen op. Is je naam onderdeel van je persoonlijkheid? Pas hij wel zo goed bij je als je altijd hebt gedacht?

Precies die vragen intrigeren ook Henk Jan Bouwmeester. Hij zocht een veelvoorkomende naam en speurde het internet af naar mensen die ernaar luisterden. Het resultaat, waarop hij afgelopen week afstudeerde aan de Rietveld Akademie, is te vinden op www.johngreen.nl, waar inmiddels meer dan 225 naamgenoten zijn te vinden. Wie wil, kan een John Green adopteren.

Vrijvertaald luidt de boodschap van de site: identieke series enen en nullen kunnen verwijzen naar heel verschillende individuen. Ook The Numbered Shirt Project van weblogster Mar10e laat zien dat de mens meer is dan een nummer. De 42, 75 en 99 zijn nog vrij.