Bas Broekhuizen

Kleurplaat

2004-06-04 | de Volkskrant

De journalisitiek is de waakhond van de democratie. Mooi uitgangspunt natuurlijk, maar dan moeten journalisten wel onderscheid kunnen maken tussen feit en mening, tussen eigenbelang en het belang van het algemeen. Wie aan die capaciteiten twijfelt, vindt in het web een uitgelezen platform om de gevestigde media kritisch te volgen. Of je nu links bent of rechts, op internet kan iedereen op geheel subjectieve wijze de media de maat nemen.

Professionele mediawatchers denken in cijfers. Tientallen medewerkers doen de hele dag niets anders dan tellen hoe vaak bepaalde onderwerpen voorbijkomen in kranten en tijdschriften en op radio, televisie en internet. NiemanWatchdog pakt het anders aan. Op deze splinternieuwe website, een initiatief van de aan Harvard gelieerde Nieman Foundation for Journalism, adviseren wetenschappers geheel vrijblijvend welke vragen journalisten zouden moeten stellen. Wetenschappers, zo weet iedereen, zijn objectief. Net zo objectief als journalisten.

Kunstenaars Ram Katzir en Yariv Alter Fin koesteren geen illusies. In hun ogen is nieuws altijd gekleurd, al was het maar door de context waarin het wordt gebracht. Iedere week kleden zij een nieuwsfoto uit tot er een lijntekening overblijft. Bezoekers van LinesOnline kunnen vervolgens zélf het nieuws kleuren. Letterlijk.