Bas Broekhuizen

Kuberruim

2004-02-20 | de Volkskrant

Rondblaaier (browser), terugvalkopie (backup), inpropprogram (plug-in); de lijst met Zuid-Afrikaanse vertalingen van ‘rekenaarverwante terme’ telt vele juweeltjes. Maar de mooiste vondst is Kuberruim.

Kuberruim staat voor cyberspace, de virtuele wereld die enkel bestaat bij de gratie van enen en nullen. Of, in de woorden van de Amerikaanse schrijver William Gibson, ‘de grafische weergave van gegevens, ontleend aan de databanken van alle computers in het wereldwijde netwerk.’ Gibson introduceerde de term in Neuromancer, een sciencefiction-roman uit 1984. Dat was vijf jaar voor de uitvinding van het web.

Is internet anno 2004 de verwerkelijking van de kuberruim? Niet echt. De meeste mensen gebruiken het net om te e-mailen, te chatten of om dingen op te zoeken. Het web als telefoon en telefoonboek ineen. Maar Gibson’s cyberpunks winnen terrein. Ze houden huis op sites als www.there.com en www.secondlife.com, waar virtuele werelden griezelig echt aandoen. Of ze hangen rond op Global Stage, het digitale poppodium van de Amstelveens cultuurtempel P60.

Naar optredens luisteren, kletsen aan de bar, flirten op de dansvloer, alles wat kan in P60, kan ook online. Wat niet kan in real live: overstappen naar een concertzaal elders in de wereld. De keus is nu nog beperkt tot Amstelveen of Helsinki. Later dit jaar zullen podia uit tien verschillende landen optredens gaan uitzenden via www.globalstage.tv. Dus wie weet binnenkort live op het scherm: ‘opreggeteelde Afrikaanse musiek’.