Bas Broekhuizen

Modellen

2004-02-27 | de Volkskrant

Hobby. Het kost moeite een burgerlijker woord te bedenken. Sporten, doe-het-zelven, ballet-bezoek, volgens het woordenboek vallen al deze liefhebberijen onder de definitie hobby, maar geen zichzelf respecterend mens zal ze zo benoemen. Bij hobby’s denk je aan de keukentafel vol postzegels of een pottenbakkersschijf in de bijkeuken. Of nog beter: de spoortrein op zolder.

De modelbouwer is het archetype hobbyist. Einzelgängers zijn het, die zich in eenzaamheid overgeven aan hun passie. Slechts aan soortgenoten tonen zij hun werkelijke aard, zoals dit weekend op Luchthaven Lelystad, waar het Aviodrome onderdak biedt aan een Modelbouwfestival.

Maar de miniatuurfetisjist beleeft zijn coming-out! Op het web komen zijn creaties uit de kast. Het wemelt van de pagina’s met modelbouwvliegtuigjes en miniatuurtreintjes. Veel sites doen pijn aan je ogen, maar er zijn ook uitzonderingen. Zoals de thuisbasis van de Pixelito, een miniatuurhelikopter ter grootte van ene hamster die werkelijk kan vliegen. Of www.paperplane.org, waar het vouwen van papieren vliegtuigjes is verheven tot kunst en wetenschap ineen.

En dan hebben we het nog niet gehad over Lego. Precies, die steentjes uit Denemarken. Speelgoed? Welnee, je kunt er robots van maken, of automatische geweren. Je kunt films mee naspelen, al dan niet voor boven de achttien. Of je bouwt een replica van Escher’s trappenhuis, inclusief gezichtsbedrog. Steentjes weggegeven aan je neefje? Geen probleem, online bouwen gaat net zo makkelijk.