Bas Broekhuizen

Religie

2001-04-01 | Historisch Nieuwsblad

Uitersten liggen op internet dicht bij elkaar. Wie denkt dat het web een groot Sodom en Gomorra is, heeft het mis. Ook langs de digitale snelweg staat menig godshuis.

Hilariteit alom toen de website van het Bisdom Den Bosch afgelopen februari meldde dat de Heilige Stoel overwoog een beschermheilige voor internet aan te wijzen. De keus was gevallen op de heilige Isidorus van Sevillia (556-636). Deze eer heeft de kerkleraar te danken aan zijn levenswerk Etymologiae, een encyclopedie in twintig delen die in haar veelomvattendheid vergelijkbaar is met het huidige internet.

Het bericht inspireerde Kees Fens tot een portret van de vrome aartsbisschop. Met veel kennis van zaken analyseert de Volkskrant-recensent het werk van de middeleeuwse wetenschapper. Maar op internet kon hij niets over Isidorus vinden: ‘Hij hield zich nederig verscholen.’

Hoe erudiet Fens ook moge zijn, thuis op internet is hij kennelijk niet. Een snelle zoektocht leert dat Isidorus zeer aanwezig is op het web. Voorstellen om hem patroonheilige van het web te maken, dateren al uit de jaren negentig. Volgens de websites HeiligenNet en The Catholic Community Forum heeft het Vaticaan dit verzoek zelfs al jaren geleden gehonoreerd. Dus last van RSI of gedwarsboomd door antichrist Bill Gates? Richt u tot Isidorus! Schietgebedjes zijn in alle mogelijke talen op het web voorhanden.

Religie doet het goed op internet. Een van de grootste portalen voor gelovigen is het Amerikaanse Beliefnet. Alle wereldreligies vinden er een plek, van christendom tot shintoïsme, van islam tot scientology. Per geloof is er een korte introductie met historische achtergronden, voornaamste dogma’s en een schatting van het aantal gelovigen. Wie meer wil weten kan kiezen uit een keur aan teksten, verwijzingen en boeklijsten.

Beliefnet is onderverdeeld in communities waar gelovigen gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Daarnaast draagt de site een steentje bij aan interreligieuze tolerantie. Zo leert de afdeling over etiquette welke cadeaus toepasselijk zijn als je op kraamvisite gaat bij moslims, waarom je een Jehova’s getuige beter niet kunt feliciteren met zijn verjaardag, en hoe je een boeddhist het best kunt condoleren.

Ook voor bijbelstudie is internet een geweldig medium. Zelfs de beste papieren concordantie kan niet op tegen de mogelijkheden van het web. Een mooi voorbeeld is Crosswalk, een website waar kriskras door de Heilige Schrift kan worden gezocht. Daarbij is keuze uit meerdere historische Engelstalige bijbels. Wie wil, kan passages uit de Vulgaat vergelijken met bijvoorbeeld een Spaanse, Russische of Arabische vertaling. De site herbergt een schat aan uitleg en interpretatie.

Niet alleen godsvruchtige Amerikanen roeren zich, ook het Nederlandstalige web biedt geloof, hoop en liefde. Zo is ook onze ‘eigen’ Statenvertaling online te doorzoeken – helaas zonder nadere uitleg, maar wel rijkelijk geïllustreerd. Voor godsvruchtige kindertjes zijn bijbelse kleurplaten van het web te downloaden. Hun ouders kunnen terecht bij het Bijbel Archief, waar onder meer gepoogd wordt Genesis en Darwin met elkaar te verzoenen.

Stichtelijke sites zijn er dus genoeg, maar Nederlandse websites die zich richten op de geschiedenis van het christendom zijn amper te vinden. Het Bijbels Museum toont op zijn website de pronkstukken uit de collectie, maar daarmee houdt het wel zo ongeveer op. Hetzelfde geldt voor andere grote godsdiensten in ons land, zoals de islam.

Dat is jammer, want godsdienstgeschiedenis is erg populair. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de interesse voor de historische Jezus. Veel informatie over de man uit Nazareth is samengebracht in The Jezus Archives. Zoals zo vaak geven ook de buitenlandse kwaliteitsomroepen het goede voorbeeld. Son of God van de BBC en From Jesus to Christ van het Amerikaanse PBS bewijzen dat de bijbel ook voor niet-gelovigen geweldig interessant kan zijn.

Voorwaarde is wel dat computer en internetverbinding meewerken. En geloof het of niet, tijdens het schrijven van dit stukje is mijn gloednieuwe computer dusdanig gecrasht dat er met geen mogelijkheid meer beweging in te krijgen is. Sint-Isidorus heeft kennelijk belangrijker dingen te doen.