Bas Broekhuizen

Cyberwar

2002-09-14 | de Volkskrant

De internetgemeenschap is er klaar voor, de aanval op Irak kan beginnen. Nieuwssites brengen de verschillende oorlogsscenario’s in beeld. War Games, heet de animatie van Time Magazine veelzeggend. Maar ook bij de Washington Post, de LA-Times, de Guardian en El Pais is het wapengekletter niet van de lucht.

Op Usenet wordt genuanceerd van gedachten gewisseld over de beste aanpak van Saddam Hussein, vooral in de nieuwsgroepen talk.politics.mideast en soc.culture.iraq (‘Zet hem voor het vuurpeloton en rooster hem daarna op de barbecue.’).

En ook op het creatieve vlak is de strijd losgebarsten. De politieke spotprent behoort tot de populairste genres op het web. Extra attractie: de digitale karikaturen kunnen praten en bewegen. Of ontploffen natuurlijk.

De tekenfilmpjes bij Al Jazeera doen daarin niet onder voor de Saddam-animaties op westerse sites. Ook voor wie geen Arabisch leest, is duidelijk dat Bush geen groot intellect wordt toegedicht. Is Sharon de verpersoonlijking van het kwaad, ‘Dubya’ is vooral dom.

Overigens hebben de Amerikanen de Arabische nieuwszender niet nodig om hun eigen president voor paal te zetten, getuige sites als www.bushorchimp.com en www.toostupidtobepresident.com en www.hail-to-the-thief.org.

Meer politieke satire over de kemphanen Bush en Saddam is te vinden bij About.com