Bas Broekhuizen

Digitale huisvlijt

2004-02-06 | de Volkskrant

Zo staat commissaris Yezhov nog te pronken naast kameraad Stalin, zo is hij verdwenen. Het knoeien met foto’s heeft een lange geschiedenis, en het ministerie van propaganda in de communistische heilstaat had het tot een ware kunst verheven. Een digitale tentoonstelling op www.newseum.org biedt een overzicht van het betere retoucheerwerk.

Dat was vroeger, toen beeldmanipulatie nog was voorbehouden aan alchimisten in donkere kamers. Tegenwoordig zijn er computerprogramma’s als Photoshop en is niets meer wat het lijkt. ‘Funshoppen’ – of ‘fotofucken’, zoals het bewerken van plaatjes ook wel wordt genoemd – is een van de populairste bezigheden op internet. Meestal zijn de resultaten van de digitale huisvlijt amateuristisch, maar de inzendingen voor de dagelijkse Photoshop contest van Worth 1000 doen griezelig echt aan. De afgelopen week stonden onder meer The Sound of Music en – natuurlijk – Janet-oeps-daar-gaat-mijn-borst-Jackson op het programma.

In eigen land is Foto Fuck Vrijdag van weblog Retecool een begrip. Maar waarom zou je je beperken tot beeld? Sinds kort organiseren de heren achter Retecool dus ook wedstrijdjes audiofucken. Het knippen en plakken van radiojournaals is in korte tijd een rage geworden. De NOS staat het voorlopig oogluikend toe. De beste inzendingen worden zondagavond uitgezonden in het jongerenprogramma Buzz op Radio 3.